maandag 27 mei 2013

Oranje en vuurrood

Oranjetipjes, in onze omgeving zie je ze zelden. Maar vandaag was het raak! Er fladderde een kwartier lang een mannetje Oranjetipje door de tuin, waarschijnlijk naarstig op zoek naar een vrouwtje. Dat vrouwtje kregen we niet te zien. Maar we zullen de planten van Look zonder look en Judaspenning de komende weken goed in de gaten houden of er misschien eitjes zijn afgezet. Dat zijn hele kleine onopvallende witte stipjes die na een paar dagen oranje kleuren.



Bij de vijver lukt het een enkele Vuurjuffer  om ongeschonden uit te sluipen en de vleugels te kunnen uitharden. Mooie beestjes zijn het. Jammer dat de Huismussen er zo gek op zijn....
Straks zullen we kunnen genieten van de stelletjes Vuurjuffer die eitjes gaan afzetten in de vijver. 





Ook een mannetje Azuurjuffer is uit het water tevoorschijn gekomen. Dit prachtige blauwe ranke juffertje komt heel veel voor in ons land.

donderdag 23 mei 2013

De tuin groeit!!

Ondanks de lage temperatuur zie je de tuinplanten omhoog rijzen. De bodem is niet meer te zien.
Het mooie van dat gezamenlijk omhoog groeien is dat de planten elkaar ondersteunen. Soms betekent dat: ingrijpen, met de hand eruit trekken wat te veel ruimte in beslag neemt. Na een middag in de tuin werken ligt er een enorme stapel look-zonder-look, daslook en witte dovenetel om naar de composthoop te worden gebracht.

De stronkenwal verdwijnt langzaam onder een deken van dagkoekoeksbloem, trosglidkruid en varens. 
Ook de koningsvaren begint al omhoog te rijzen.


 



Het viel me vandaag op dat er momenteel zoveel witbloeiende planten zijn: lievevrouwebedstro, daslook, lookzonderlook, lelietjederdalen, driekantige look, roomse kervel, salomonszegel, damastbloem, witte dovenetel....

 
 
En tot slot nog een mooie verrassing: de eenbes is terug, met wel 12 bloeiende stelen.









woensdag 15 mei 2013

Rondom de vijver

Rondom de vijver

In onze vijver is het momenteel feest: het waterdrieblad  bloeit. Deze plant met zijn adembenemend mooie pluizige bloemen vormt met zijn lange stengels een soort overgang van water naar land. Na het groeiseizoen dus een beetje kortwieken, anders houd je geen open water meer in je vijver over.
De huismussen vinden het ook prachtig, maar wel om een heel andere reden: ze snoepen de net uitgeslopen vuurjuffertjes van de bladeren af. Een hele goede eiwitbron voor broedende vogels.

vrijdag 10 mei 2013

Bloeiende zoete kriek

De vroege bloei van de wilde kers of zoete kriek is een van de mooiste in het voorjaar. Alleen wel jammer dat het bij mij in de tuin nooit komt van kersen eten: voor ik ze zelf lekker vind, zijn ze opgegeten door al mijn gevederde vriendjes. Alleen de pitten aan een steeltje liggen door de hele tuin verspreid. Hoe doen ze dat toch?

Marijke van Damme
(Ina is met vakantie)

donderdag 2 mei 2013

Ringmussen aan de muur

Ringmussen aan de muur

Regelmatig hangen bij mij de ringmussen aan de muur en schrapen daar 'wit spul' vanaf.
Hierbij zijn ze redelijk fanatiek en proberen elkaar van de beste plekjes te verdringen.
Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ze dit doen. Gaat het om kalk dat uit de muur uitkristalliseert? Dit is door het raam gefotografeerd om een hoekje, dus de scherpte laat iets te wensen over.