dinsdag 12 november 2013

8-potigen

8-potigen

Herfst betekent natuurlijk ook: spinnentijd. Als het een beetje windstil weer is kun je eigenlijk overal webben ontdekken. De spinnen zelf zijn niet altijd te vinden. Vaak zitten ze verscholen in een hoekje van de muur of plant, en houden met een poot op de "voeldraad" contact met het web. Gaat de draad trillen dan stuiven ze tevoorschijn op zoek naar hun prooi. 

 

Maar... er zijn ook spinachtigen die geen webben maken, en zelfs geen gifklieren hebben. De Hooiwagen behoort tot zo'n groep. Het achterlijf vormt samen met de kop een rond geheel, dat is het eerste verschil met een webspin. Maar hun jachtmethode is ook anders. Het zijn vooral nachtdieren die in het donker op zoek gaan naar allerlei kleine diertjes en dierlijke resten.

 
  









Een van de nieuwe soorten in ons land is de Dicranopalpus ramosus. Wij vonden hem ook op de muur in onze tuin. Er zijn duidelijke verschillen met de "gewone" hooiwagen: de poten staan wijduit, parallel aan elkaar. En de palpen van het mannetje zijn heel opvallend; het lijken wel dubbele pootjes. 
In de nieuwe spinnengids van Heinko Bellmann blijkt dat hij zich momenteel uitbreidt in Noord- en West-Duitsland. Maar hier in Nederland kennen we hem van verscheidene plaatsen in Noord-Holland.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten