Nu het lente wordt barst alles uit de grond. De tuin staat vol sneeuwklokjes, heel leuk, maar het allerleukst vind ik de lenteklokjes (Leucojum vernum). Het is ook een bolgewasje en bloeit zelfs als er sneeuw ligt. Het is geen makkelijk plantje, want soms komen er alleen blaadjes, maar als het na een paar jaar gaat bloeien kan je je geluk niet op. Het is heel gevoelig voor verstoring, dus niet harken en schoffelen! Maar een goede tuinier doet dit toch al nauwelijks. De bloemetjes gaan heel lang mee, wel twee tot drie weken, afhankelijk van de temperatuur en vorst verdragen ze uitstekend. Ik vind het een echte aanrader. De bolletjes zijn niet makkelijk te krijgen, dus het is even zoeken, maar zeer de moeite waard.
vrijdag 28 februari 2014
vrijdag 21 februari 2014
Moeders
Vandaag - in de zon- een aardhommelop zoek naar nectar in de sneeuwklokjes en narcisjes. Het zijn nu de koninginnen die wakker worden en op zoek gaan naar een plekje om hun nestje te maken.
Best knap eigenlijk: ze zoekt een holletje in de grond of in een spouwmuur, metselt zelf een tonnetje voor een voorraadje nektar en stuifmeel, daarna legt ze eitjes die ze zelf warm houdt en na een paar weken zijn er dan jonge hommelwerkstertjes die haar kunnen helpen bij de verzorging van de eieren en larven.
Waar zou deze hommelkoningin haar nest gaan maken? Ze vloog helaas mijn tuin uit....
Nog zo'n teken van moederschap: een dikke drol van een turkse tortel op het terras. Nu de tortel aan het broeden is komt ze maar af en toe van het nest af. Dan moet er dus snel even gepoept en gegeten worden, daarna weer snel terug naar de eitjes!
zondag 9 februari 2014
kiemplanten van papaver en veldkers |
KIEMPLANTEN
Als je kijkt naar de smalle ruimtes tussen de terrastegels, dan vraag je je af hoe het mogelijk is om je daar te vestigen als plant. Zo weinig ruimte... Maar.. het betekent voor zo'n plantje ook: gewaarborgd zijn tegen uitdroging doordat je wortels onder de tegels groeien. En in koude tijden: profiteren van de warmte die de tegels opnemen en vasthouden. Dus een hele succesvolle methode om vroeg in het voorjaar te kunnen kiemen.
En dat gebeurt dus volop. De meeste mensen gruwelen van dat groen tussen de tegels, en zorgen er regelmatig voor dat de voegen netjes uitgekrabd worden.
Of nog erger: ze spuiten met een bestrijdingsmiddel zodat de kiemplantjes verdwijnen! Over deze laatste manier zijn we het waarschijnlijk wel eens: geen bestrijdingsmiddelen in een natuurlijke tuin!
de oplossing: liggend vetmuur |
bosvergeetmenietje |
grote ereprijs |
Peen |
Maar de voegen uitkrabben? U kunt uzelf veel werk besparen door eens goed te kijken wat het voor plantjes zijn die er opkomen. Als u ervoor kiest om de vetmuur-zaailingen te laten staan en de overige soorten weg te wieden, dan houdt u tijd over voor leukere dingen. Vetmuur wordt nl. niet veel groter dan momenteel, en zorgt voor een mooie lage groene bedekking in de voeg. Geen kans meer voor een andere en lastiger onkruid!
Abonneren op:
Posts (Atom)