zondag 9 februari 2014

kiemplanten van papaver en veldkers

KIEMPLANTEN


Als je kijkt naar de smalle ruimtes tussen de terrastegels, dan vraag je je af hoe het mogelijk is om je daar te vestigen als plant. Zo weinig ruimte... Maar.. het betekent voor zo'n plantje ook: gewaarborgd zijn tegen uitdroging doordat je wortels onder de tegels groeien. En in koude tijden: profiteren van de warmte die de tegels opnemen en vasthouden. Dus een hele succesvolle methode om vroeg in het voorjaar te kunnen kiemen. 
En dat gebeurt dus volop. De meeste mensen gruwelen van dat groen tussen de tegels, en zorgen er regelmatig voor dat de voegen netjes uitgekrabd worden. 
Of nog erger: ze spuiten met een bestrijdingsmiddel zodat de kiemplantjes verdwijnen! Over deze laatste manier zijn we het waarschijnlijk wel eens: geen bestrijdingsmiddelen in een natuurlijke tuin!     
de oplossing: liggend vetmuur
bosvergeetmenietje
grote ereprijs
Peen

Maar de voegen uitkrabben? U kunt uzelf veel werk besparen door eens goed te kijken wat het voor plantjes zijn die er opkomen. Als u ervoor kiest om de vetmuur-zaailingen te laten staan en de overige soorten weg te wieden, dan houdt u tijd over voor leukere dingen. Vetmuur wordt nl. niet veel groter dan momenteel, en zorgt voor een mooie lage groene bedekking in de voeg. Geen kans meer voor een andere en lastiger onkruid!

1 opmerking:

  1. Wat een inspirerend blog! Momenteel hebben we onze tuin helaas voorzien van rubbertegels. Vorig jaar winter een flinke valpartij gemaakt door de gladde tegels in de tuin. Daarom besloten in de winter de tuin te voorzien van rubbertegels en in de zomer de mooie siertegels er terug in. Daardoor zullen de plantje het denk ik niet overleven. Maar verder probeer ik een zo biologisch verantwoorde tuin te onderhouden.
    Bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen