dinsdag 29 juli 2014

Vlinderstruiken zijn vlinderkroegen

De alom bekende vlinderstruiken in de tuin trekken momenteel tientallen vlinders , zoals dagpauwoog, kleine vos, atalanta, gehakkelde aurelia en onderstaande distelvlinder. Een goede tip: knip de bruine uitgebloeide bloemen consequent uit de struik, daarmee bevorder je het doorbloeien van de bloemen die nog in de knop zitten. Soms best nog lastig omdat je ook helemaal bovenin de struik moet wezen.Voorzichtig met het buigen van de takken want deze scheuren heel gemakkelijk af en dan heb je juist minder bloemen.....



dinsdag 22 juli 2014

 Springers en strooiers

Terwijl in de tuin nog heel veel bloemen staan te bloeien wordt er toch ook al druk gezorgd voor nakomelingen. De rijpe zaden worden op allerlei vernuftige wijzen verspreid.
Een paar "springers" zijn de reuzenbalsemien, naaldenkervel en donkere ooievaarsbek en beemdooievaarsbek.
Omdat deze zaaddoosjes onder spanning staan worden bij de geringste aanraking de zaden weggeschoten. En dat is nou net de bedoeling! 


De paarse morgenster heeft een andere taktiek: die geeft elk zaadje een parachuutje mee zodat de zaden sierlijk door de tuin zweven bij een zuchtje wind.
En de grote engelwortel laat haar zaden gewoon vallen , soms zelfs in het water. Daar kunnen ze trouwens prima tegen.

maandag 7 juli 2014

Veel blauw in de tuin


Pas terug uit van een prachtige KNNV-vakantie in de Lofoten valt het me op dat het hier 's nachts zo lekker donker is. Daar boven in Noorwegen scheen de zon nog volop om 2 uur 's nachts.... Slapen was daardoor een beetje een onnatuurlijk gebeuren. 
Maar hier wordt je dus om half 5 
's morgens wakker gefloten door luidruchtig zingende merels, zanglijsters, tjiftjaffen en winterkoningen. Ze zingen dus nog steeds!
De meesten hebben al jongen, of beginnen aan een tweede broed.
De kauwen komen regelmatig even op de voedertafel kijken of er iets van hun gading bij is. Meestal wel dus... en het jong weet de weg ook al te vinden.
De koolmezen zijn uitgevlogen en lieten twee van de zeven jongen dood achter. Snel de kast schoongeboend (ai... stekende vlooien!) en weer opgehangen- wie weet volgt er nog een tweede broed.
De tuin zag er behoorlijk weelderig uit na zulk groeizaam weer.  Leuk dat we momenteel in een blauwpaarse periode zitten wat betreft de bloemkleur. Lange ereprijs, beemdkroon, slangenkruid, paarse morgenster, ruig klokje, rapunzelklokje, beemdooievaarsbek en blauwe knoop. Prachtige kleuren!