dinsdag 11 juni 2013

Dierenbezoek


Een van de meest bijzondere planten in onze tuin is de Zwartblauwe Rapunzel. Heel kort bloeiend, maar ongelooflijk aantrekkelijk voor hommeltjes.
Ze moeten een lange tong hebben om de nectar te vinden in de smalle bloembuis. 
Hier is een Weidehommeltje bezig op de rapunzel (gele band over het borststuk en een oranje kont). De hele dag door zijn de hommeltjes druk bezig om de bloemen te bezoeken.


Een in onze ogen schadelijker gast is het Leliehaantje. Het is een prachtig helderrood kevertje dat het gemunt heeft op Lelies en Fritillaria's zoals het Kievitsbloempje.
Zowel de kevers als hun larven plunderen de bladeren, bloemen en zaaddozen van onze Kievitsbloemen. Het helpt niet om ze te vangen en verderop los te laten- de bloemen ruiken blijkbaar te lekker.
De larven verstoppen zich onder hun uitwerpselen om niet op te vallen. Slimme truc!

Het Muurleeuwenbekje bloeit momenteel uitbundig met een fontein van lila bloemetjes. Het mooist komt dat uit op een oude stronk, of zoals hier op een stapel oude dakpannen. Als je ziet dat iemand ze weg wil gooien: gewoon vragen of je ze mag hebben!
Met zo'n pannenmuur zijn ook diverse beestjes blij: Salamanders, Oorwormen, slakken vinden er een veilig heenkomen. Ik ontdekte er vandaag zelfs een nest van een Aardhommel in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten