woensdag 7 augustus 2013

Wat vliegt daar?


Afgelopen week was het topdrukte in de tuin met al die fouragerende insecten. Door het mooie weer gaven de bloemen veel nectar en de vlinders en hommels vlogen af en aan. Het gamma-uiltje haastte zich van bloem tot bloem. Best lastig om dat kenmerkende "pistooltje" op zijn vleugels in beeld te krijgen.
Hier zie je  het gamma-uiltje op de betonie, die trouwens ook veel bijensoorten aanlokt.









Maar er vloog natuurlijk veel meer: gehakkelde aurelia's, dagpauwogen, citroenvlinder, boomblauwtjes en icarusblauwtje.
En nu maar hopen dat ze hun eitjes gaan afzetten in onze tuin....

Er zijn insecten die mensen afschrikken omdat ze op een eng beest lijken, bijv. op een wesp. Die mimicrytechniek gebruikt de hoornaarzweefvlieg ook: hij oogt als een echte hoornaarwesp en zoemt zelfs met een dreigende zware brom. Maar.. het is een gewone zweefvlieg die niet eens kan steken! Wel groeien zijn larven op in een wespennest, waar ze van de dode en zieke wespenlarven eten. Hier snoept een hoornaarzweefvlieg onschuldig van de nektar van het koninginnenkruid.





Dan klinkt plots het tsjirr..tsjirr.. van alle kanten. Vooral uit de grote ceder komt het geluid en daar zie ik duidelijk wie dat veroorzaakt: een nestje staartmezen die gezellig pratend van tak tot tak vliegen om ondersteboven te zoeken naar kleine insektjes en spinnetjes. Wat een kleine beestjes; meer staart dan lijf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten