vrijdag 25 oktober 2013


Nektar

Juist als ik begin met wat voederkorfjes op te hangen voor de doortrekkende mezen valt mijn oog op de bloeiende herfstasters.  Daar is het in het late herfstzonnetje een drukte van belang. Zweefvliegen, wespen en een late Atalanta doen zich te goed aan de nektar en smullen van het stuifmeel.
Prima bloemen voor een natuurvriendelijke tuin!

Bij de klimop is het mogelijk nog drukker met insecten. De onopvallende bloemetjes zijn eerst mannelijk: dan ontwikkelen zich 5 stuifmeeldraden aan de rand van de groene bekertjes. Wanneer die beginnen af te vallen toont de bloem haar vrouwelijke kant: er vormt zich rondom de stamper een stempelkussen dat glimt van de nektar. Dat hebben de insecten al snel in de gaten en ze likken de kussentjes schoon. Dat feest kan nog tot december duren...

De klimop is ondertussen bestoven en zal vruchten gaan vormen. Deze zwarte bessen zijn pas tegen het volgende voorjaar rijp. 
De klimop is bovendien een goede schuilplaats waar in het voorjaar ook door vogels veel gebruik van wordt gemaakt. In onze klimop nestelen ieder jaar de heggemus, merel, zanglijster en turkse tortel.




                       

 



donderdag 24 oktober 2013

Piepkleine egeltjes

Een dag na een vreselijke stortbui verscheen er 's middags een piepklein egeltje op het terras, zoekend en scharrelend en even later nog een. Na overleg met Egelbescherming heb ik de dierenambulance gebeld om ze op te halen om naar de egelopvang te brengen. Toen de chauffeur kwam en we even de kleintjes bekeken, kwamen er nog twee tevoorschijn! Dus alle vier meegenomen. Wie schets mijn verbazing toen er twee dagen later nog een tevoorschijn kwam. Ook die is opgenomen en nu worden ze de winter door geholpen, want die heel kleine egeltjes halen dat normaal gesproken niet. Egels verliezen 20 - 30 % van hun gewicht in de winter. De grote egel, die ik steeds zag gedurende de zomer heb ik niet meer gezien, dus er is iets met haar gebeurd en dat zal ik nooit weten, dat is wel jammer.


maandag 14 oktober 2013

Lekker in bad!

Sommige mensen die een vijver in hun tuin hebben maken deze ieder najaar helemaal schoon. Dat is jammer want er gaat veel verborgen leven verloren als je alle dode stengels verwijdert.
Allerlei eitjes, coconnetjes en zelfs libellelarfjes leven in en tussen de stengels.
Gedeeltelijk schoonmaken is een goede optie. Volgend jaar de andere helft!


Maar ook andere dieren zijn blij met wat bladeren of stengels langs de waterkant, zodat ze houvast hebben met het te water gaan. Vogels zijn namelijk gek op badderen. Bij ons doen ze dat dagelijks uitgebreid en vol overgave.
Puttertjes gaan er met hun hele gezin tegelijk in. En dan maar spetteren!
Een leuke gast is momenteel de koperwiek (foto1), die op zijn reis vanuit Noord-Europa naar een overwinteringsplek graag gebruik maakt van onze vijver. Als het voedsel in onze streken op raakt trekt hij door naar Zuid-Europa.


Sijsjes komen er ook graag bij zitten. Mooi is het verschil tussen de groengele mannetjes en het blekere vrouwtje te zien. Vaak trekken ze samen op met de puttertjes.

Daarna trekken ze gezamenlijk met klagende geluidjes naar de elzenbomen waar ze hun maag vullen met de zaadjes uit de zwarte elzenproppen.

dinsdag 8 oktober 2013

Leven in de Hop   

Tegen onze garage klimt een flinke hopplant. Ieder jaar verrast hij ons weer met zijn enorme groeikracht. De scheuten beginnen elk voorjaar opnieuw de lange weg naar boven en de ruwe stengels klimmen tegen de draden die we daar gespannen hebben. Ze zorgen voor een dik bladerdek waarin menige merel al een nest heeft gemaakt. De zaden beginnen nu te rijpen en dat ruikt....heerlijk! Tip: pluk eens wat hopbellen en leg ze op een schaal te drogen. Werkt rustgevend, zegt men.

Maar... er leeft nog meer in deze klimmer. In het begin van de zomer zijn er kleine wittige gestekelde rupsjes te vinden op de hopbladeren. Doordat ze een beetje op vogelpoepjes lijken worden ze minder gauw gegeten door vogels. Het zijn de rupsen van de gehakkelde aurelia (Polygonia c-album oftewel: veelhoekige met de letter C). De gehakkelde aurelia die de hele zomer op de vlinderstruiken te zien was, vliegt nu opvallend veel in de buurt van de hop. Wil ze er in overwinteren of geeft ze toch de voorkeur aan de klimop?
Maar ook andere rupsen eten van de hop: hier is de rups van de perzikkruidvlinder bezig te eten van de mannelijke bloemetjes van de hop.
Als je jonge hopplanten wil hebben moet je zorgen voor een mannelijke en een vrouwelijk hopplant in je tuin. Maar voorlopig heb ik aan drie vrouwelijke planten meer dan genoeg.....



dinsdag 1 oktober 2013

 Kringloop

 Vorige week vloog er een wesp die blijkbaar nog deel uitmaakte van een volk. Ze zocht namelijk geen zoetigheid maar was op jacht naar eiwitten voor hongerige larven. De Blinde bij (een soort zweefvlieg) die rustig zat te snoepen van de nectar werd razendsnel gegrepen. Wat er zich daarna in een halve minuut afspeelde was ongelooflijk: de Blinde bij werd onthoofd, het achterlijf werd eraf gebeten en de vleugels dwarrelden los. Daarna greep de wesp het borststuk beet (daarin zitten de eiwitrijke spieren) en vloog er snel mee vandoor. 
De een zijn brood, de ander zijn dood....


De grazige berm voor ons huis bood deze week een verrassing. Op het eerste gezicht leek het een kring van hondekeutels, maar nadere bestudering leerde ons dat het een groeiplaats was van Forse Aardster (Geastrum coronatum). Een aparte vondst die trouwens wel duidt op een voedsel- en kalkrijke bodem.