dinsdag 8 oktober 2013

Leven in de Hop   

Tegen onze garage klimt een flinke hopplant. Ieder jaar verrast hij ons weer met zijn enorme groeikracht. De scheuten beginnen elk voorjaar opnieuw de lange weg naar boven en de ruwe stengels klimmen tegen de draden die we daar gespannen hebben. Ze zorgen voor een dik bladerdek waarin menige merel al een nest heeft gemaakt. De zaden beginnen nu te rijpen en dat ruikt....heerlijk! Tip: pluk eens wat hopbellen en leg ze op een schaal te drogen. Werkt rustgevend, zegt men.

Maar... er leeft nog meer in deze klimmer. In het begin van de zomer zijn er kleine wittige gestekelde rupsjes te vinden op de hopbladeren. Doordat ze een beetje op vogelpoepjes lijken worden ze minder gauw gegeten door vogels. Het zijn de rupsen van de gehakkelde aurelia (Polygonia c-album oftewel: veelhoekige met de letter C). De gehakkelde aurelia die de hele zomer op de vlinderstruiken te zien was, vliegt nu opvallend veel in de buurt van de hop. Wil ze er in overwinteren of geeft ze toch de voorkeur aan de klimop?
Maar ook andere rupsen eten van de hop: hier is de rups van de perzikkruidvlinder bezig te eten van de mannelijke bloemetjes van de hop.
Als je jonge hopplanten wil hebben moet je zorgen voor een mannelijke en een vrouwelijk hopplant in je tuin. Maar voorlopig heb ik aan drie vrouwelijke planten meer dan genoeg.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten