Nektar
Juist als ik begin met wat voederkorfjes op te hangen voor de doortrekkende mezen valt mijn oog op de bloeiende herfstasters. Daar is het in het late herfstzonnetje een drukte van belang. Zweefvliegen, wespen en een late Atalanta doen zich te goed aan de nektar en smullen van het stuifmeel.Prima bloemen voor een natuurvriendelijke tuin!
Bij de klimop is het mogelijk nog drukker met insecten. De onopvallende bloemetjes zijn eerst mannelijk: dan ontwikkelen zich 5 stuifmeeldraden aan de rand van de groene bekertjes. Wanneer die beginnen af te vallen toont de bloem haar vrouwelijke kant: er vormt zich rondom de stamper een stempelkussen dat glimt van de nektar. Dat hebben de insecten al snel in de gaten en ze likken de kussentjes schoon. Dat feest kan nog tot december duren...
De klimop is ondertussen bestoven en zal vruchten gaan vormen. Deze zwarte bessen zijn pas tegen het volgende voorjaar rijp.
De klimop is bovendien een goede schuilplaats waar in het voorjaar ook door vogels veel gebruik van wordt gemaakt. In onze klimop nestelen ieder jaar de heggemus, merel, zanglijster en turkse tortel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten